Το Δεινοθήριο της Κρήτης – The Deinotherium of Crete

arrowEnglish version further below

Την ολοκλήρωση των ανασκαφών για το γιγάντιο δεινοθηρίο που ανακαλύφθηκε στη Σητεία, το απολίθωμα ίχνους σαρκοφάγου θηλαστικού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στις Βούβες Χανίων, την απολιθωμένη χλωρίδα της Γαύδου αλλά και γενικά τα ανασκαφικά επιτεύγματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα δέκα τελευταία χρόνια παρουσίασαν τη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2010, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι επιστήμονες του μουσείου κ. Χαρ. Φασουλά, Γεώρ. Ηλιόπουλο και Ιωάν. Ζηδιανάκη.

Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, ευχαρίστησε παράλληλα τους κατοίκους του νησιού που ήρθαν σε επαφή με το μουσείο και βοήθησαν στην ανεύρεση των απολιθωμάτων.

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη : Η ανασκαφή του Δεινοθηρίου, του σημαντικότερου ίσως παλαιοντολογικού ευρήματος στην Κρήτη, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2002, οπότε και ο κάτοικος της Σητείας, Κώστας Γιαννουρής, με την κόρη του, Έλενα, βρήκαν σε ένα ελαιώνα έξω από την πόλη και κοντά στην Αγία Φωτιά, απολιθώματα του ζώου που εξείχαν από το έδαφος και ειδοποίησαν το μουσείο. Επιστήμονες του εργαστηρίου Γεωλογίας- Παλαιοντολογίας διαπίστωσαν ότι τα ευρήματα ήταν δόντια ενός μεγάλου και αγνώστου μέχρι τότε για την Κρήτη ζώου, του Δεινοθηρίου, μακρινού συγγενή των σημερινών ελεφάντων, και μάλιστα ανήκαν στο Δεινοθηρίο το γιγάντιο. Από τότε ξεκίνησε η συστηματική ανασκαφή των ευρημάτων με την άδεια του ιδιοκτήτη του ελαιώνα, Νίκου Μεραμβελιωτάκη. Σημειώνεται πως σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν βρεθεί ελάχιστοι μόνο πλήρεις σκελετοί. Συνολικά, εντοπίστηκαν περισσότερα από 100 οστά και δόντια που αποτελούν το 55 με 60% του αρχικού σκελετού του ζώου. Τα σημαντικότερα από τα ευρήματα είναι η ακέραια δεξιά Κάτω γνάθος που εντοπίστηκε με τα δόντια και τον χαυλιόδοντα στη θέση τους. Επίσης, βρέθηκαν 21 από τα 22 δόντια που είχε το ζώο, τμήματα του κρανίου, αυχενικοί και θωρακικοί σπόνδυλοι, πλευρές, σχεδόν όλα τα οστά των εμπρόσθιων άκρων και ελάχιστα οστά από τα πίσω άκρα. Πιθανότατα, πρόκειται για το μεγαλύτερο δεινοθήριο που έχει έρθει στο φως, ύψους 4,3 μέτρων και μήκους 6,5 μέτρων. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά που έζησαν ποτέ στη γη και το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα και έζησε πριν 8 με 9 εκατομμύρια χρόνια. Το Δεινοθηρίο το γιγάντιο έχει βρεθεί σε άλλες δέκα θέσεις στην χώρα μας, οι τρεις στην Ανατολική Κρήτη (Αγία Φωτιά Σητείας, Μαρωνία Σητείας και Ζάκρος). Η εύρεση δεν είναι τυχαία αφού την εποχή που έζησε υπήρχαν εκτεταμένες χερσαίες και δασωμένες περιοχές και η Ανατολική Κρήτη θα πρέπει να συνδεόταν είτε με την Ηπειρωτική Ελλάδα είτε με την Ανατολία.

Αποτύπωμα

Ενα νέο παράθυρο για τη ζωή στην Κρήτη έρχεται να ανοίξει μια νέα ανακάλυψη. Ο Στυλιανός Πέρακης βρήκε στην περιοχή Βουβών Χανίων αποτυπωμένα τα ίχνη ενός μεγαλόσωμου ζώου και ειδοποίησε το μουσείο. Οι ερευνητές μελέτησαν το ιχνοαπολίθωμα και διαπίστωσαν ότι αποτελεί το ίχνος βάδισης ενός μεγαλόσωμου σαρκοφάγου θηλαστικού, Παρόμοιου με τις σημερινές ύαινες, που έζησε στο νησί πιθανότητα πριν από 7 εκ. χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένδειξη στην Κρήτη για ύπαρξη ενός μεγάλου σαρκοφάγου ζώου και είναι σπάνιο να βρούμε τόσο καλά διατηρημένα ίχνη ζώων. Ο Δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος τόνισε πως ανάλογου μεγέθους ύαινες βρίσκει κανείς σήμερα στο χώρο της Αφρικής. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι εκείνη την περίοδο στην Κρήτη επικρατούσε ένα κλίμα πιο θερμό και υγρό.

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιάννης Ζηδιανάκης, ανακάλυψε το καλοκαίρι σε στρώματα της Γαύδου απολιθωμένα φύλλα φοίνικα ηλικίας 9 περίπου εκ. ετών (8.944.000 χρόνων με 8.946.000). Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται καλά διατηρημένα απολιθώματα φοινικοειδών στο νοτιότατο άκρο της Ευρώπης. Όπως είπε ο κ. Ζηδιανάκης, η συγκεκριμένη ανακάλυψη δείχνει ότι η Κρήτη αποτέλεσε καταφύγιο για πολλά είδη ότι η θερμοκρασία στην Ευρώπη άρχισε να πέφτει. «Η θεωρία του χαμένου παραδείσου έχει αρχίσει να είναι βάσιμη για την Κρήτη», είπε χαρακτηριστικά. Στην Κρήτη υπήρχαν εκτεταμένα δάση με ψηλά και πυκνά δέντρα με μεγάλη βιοποικιλότητα και με είδη που τώρα βρίσκουμε σε εξωτικές περιοχές και τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθεί video από το δελτίο ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού καναλιού «ΚΡΗΤΗ ΤV».


.

…….. English version ……..

The Deinotherium was a large proboscidean, which exceeded 4 m in height and lived in the forests of Europe, Asia and Africa. It appeared 10 million years ago and became extinct 2 million years ago. Its name comes from the ancient greek words deinos (δεινός = strong) and therio (θηρίο = wild beast).

The deinotherium’s ancestor, Prodeinotherium, lived 19 million years ago and was as big as modern elephants. The oldest fossils of the genus, Prodeinotherium hobley, were found in Jebel Zelten in Libya. Other fossils of the deinotherium group have been found in many areas in the east Mediterranean.

Deinotherium fossils were discovered in Crete in 2000. Since then, the Natural History Museum of Crete is conducting systematic excavations in Siteia (E Crete), which brought to light a large number of bones and teeth belonging to a single animal; their dimensions point to the fact that this was one of the biggest deinotheria ever found. Crete was covered by extensive forests 9-7 million years ago, when the Deinotherium lived on the island.

Here below you can watch a video about Deinotherium as broadcasted by the local TV channel, KRITI TV.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s