
Στον ‘Αγιο Νικόλαο για ατελείωτες βόλτες μπροστά στα νεοκλασικά που στεφανώνουν την πανέμορφη λίμνη του, στην Ελούντα και την Πλάκα για hotelling με τη σφραγίδα της πολυτέλειας, της ευζωίας και της ασυναγώνιστης άνεσης ή στην Ιεράπετρα για να πάρουμε το καΐκι από τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και να πατήσουμε το πόδι μας στον επίγειο παράδεισο που λέγεται Γαϊδουρονήσι (Χρυσή); Στο Λασίθι θα βρείτε τους πιο ζεστόκαρδους Κρητικούς, τα ωραιότερα σπιτικά γλυκά και τα νοστιμότερα ψάρια που βγάζουν τα δίχτυα στα ανατολικά παράλια. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στα χωριά που κυκλώνουν το ολοστρόγγυλο Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ τα ατελείωτα ζιγκ-ζαγκ στη διαδρομή ‘Αγιος Νικόλαος-Σητεία αξίζουν τον κόπο για να θαυμάσετε μια από τις γραφικότερες παράλιες διαδρομές, με συχνές στάσεις για γευστικές απολαύσεις (Μέσα Μουλιανά). Η Σητεία έχει κι αυτή τη γοητεία της, διατηρεί όμως ένα πιο οικογενειακό προφίλ. Θα την τιμήσετε πηγαίνοντας προς το φοινικόδασος του Βάι και τα ανατολικά ψαροχώρια ή θα κατηφορίσετε προς τον εναλλακτικό Μακρύγιαλο. Έχοντας ως βάση το Νότο του Λασιθίου, δύο πράγματα θα εκτιμήσετε: το άγριο τοπίο των χωριών γύρω από το Οροπέδιο του Ζίρου και τις ατελείωτες ώρες κολύμβησης και ηλιοθεραπείας μπροστά στο χαλαρωτικό, βαθύ μπλε του Λιβυκού Πελάγους.
ΤΑ BEST OF ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Βόλτες γύρω από τη λίμνη Βουλισμένη και τους παραλιακούς δρόμους του «λιλιπούτειου» Αγίου Νικολάου που «ξανανιώνει» με νέες δυνατές αφίξεις ειδικά στο night life.
Αυτοκινητάδα στο Οροπέδιο Λασιθίου με πάνω από δέκα χωριουδάκια να το «στεφανώνουν» σε υψόμετρο 810 μ., ζώντας σε ρυθμούς που θυμίζουν σκηνικό της δεκαετίας του ’50. Οι λιγοστοί ανεμόμυλοι που έχουν απομείνει (από τους 5.500 που πρωτολειτούργησαν το 1950) ενδυναμώνουν τη γραφικότητα του οροπεδίου.
Στη διαδρομή από ‘Αγιο Νικόλαο προς Σητεία, απολαμβάνοντας το τοπίο μέσα από τα γραφικά χωριουδάκια Λάστρος, Τουρλωτή, Μυρσήνη, Μέσα κι Έξω Μουλιανά στους πρόποδες του Ορνού Όρους. Ακολουθήστε την παράκαμψη για το ψαροχώρι Μόχλος, έναν από τους μικρούς, ανέγγιχτους και «αφτιασίδωτους» μικρούς παράδεισους του νομού – μαγευτική θέα στο νησάκι ‘Αγιος Νικόλαος με τα ερείπια μινωικού οικισμού.
Χωρίς να σε κερδίζει με την πρώτη, η Ιεράπετρα έχει τη δική της γοητεία, κυρίως για τις βόλτες πάνω στον πανέμορφο παραλιακό πεζόδρομο που διασχίζει όλη την πόλη (τη νοτιότερη της Ευρώπης!). Θα έρθετε οπωσδήποτε (35 χλμ. από τον ‘Αγιο
Νικόλαο) για να περάσετε με το πρωινό καραβάκι απέναντι μέχρι το Γαϊδουρονήσι (Χρυσή): έκταση που δεν ξεπερνάει τα πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο ύψος δέκα μέτρα (!) και με λεπτή ξανθιά ή γκρίζα άμμο να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος
αυτού του ονειρεμένου νησιού με τα κυανοπράσινα νερά. Οι βόρειες ακτές είναι στρωμένες με κοχύλια και απολιθώματα οστράκων, ενώ περπατώντας βλέπεις παντού θαμνοκυπάρισσα, σκίνους και πανέμορφους κέδρους.
Η μικροσκοπική Σητεία αξίζει κυρίως για το κέφι που κάθε βράδυ στήνεται στα ρακάδικα και τα μπαράκια γύρω από το λιμάνι, αλλά και για την Καζάρμα (τον στρατώνα του μεσαιωνικού της κάστρου) όπου γίνονται οι εκδηλώσεις του καλοκαιρινού φεστιβάλ Κορνάρεια. Θα γίνει αφετηρία για ημερήσια εκδρομή μέχρι την πανέμορφη Μονή Τοπλού (15ος αιώνας), ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Κρήτης που δεσπόζει αναστηλωμένη υποδειγματικά και φιλοξενεί μουσείο με συλλογή κρητικών εικόνων και χαρακτικών. Συνεχίζοντας μέχρι το περίφημο Βάι η διαδρομή είναι πανέμορφη με το εντυπωσιακό φοινικόδασος να
ξεπροβάλλει σιγά σιγά μπροστά σας καταλήγοντας στην ομώνυμη παραλία.
Παραλίες: Οι παραλίες του Ίστρον (Καραβοστάσι, ‘Αγιος Παντελεήμονας και Voulismeni Beach) είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλίες κοντά στον ‘Αγιο Νικόλαο, μαζί με τον λίγο πιο απομακρυσμένο Θόλο. Πολυσύχναστο πάντα το Βάι -χάνει λίγο από την ομορφιά του λόγω πολυκοσμίας-, κατεξοχήν οικογενειακές οι παραλίες Κουρεμένου και Χιώνα. Στο νότο, ξεχωρίζουμε τη Μεγάλη Παραλία, τρία χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας για την άπλα και το ψιλό χαλικάκι, ενώ ο μικρός κολπίσκος της Αγίας Φωτιάς με την γκρίζα άμμο και το ψαγμένο latin beach bar κερδίζει τις εντυπώσεις.
ΛΑΣΙΘΙ – ΑΠΟ ΤΟΝ ‘ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΩΣ ΤΟ ΒΑΙ
Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης κρύβει μερικές από τις πιο γοητευτικές όψεις της Μεγαλονήσου, είτε μιλάμε για τα κορυφαία resorts της Ελούντας είτε για την πανέμορφη λίμνη του Αγίου Νικολάου είτε για τα γραφικά χωριουδάκια, ορεινά και παραθαλάσσια. Ανακαλύψτε μαζί μας το Λασίθι!
Ποιες πόλεις με περιμένουν;
Πόλη με δύο πρόσωπα είναι ο ‘Αγιος Νικόλαος. Νωχελική όπως η λίμνη του (η «Βουλισμένη» για τους ντόπιους) στη διάρκεια της μέρας, με το νεαρόκοσμο αραχτό στα καφέ της Ακτής Ιωσήφ Κούνδουρου (όλα σε ισόγεια υπέροχων νεοκλασικών) και τους τουρίστες να τσεκάρουν τις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων στην Ακτή Στυλιανού Κούνδουρου και τον όμορφο πεζόδρομο της 28ης Οκτωβρίου. H απόλυτη μεταμόρφωση γίνεται το βράδυ, όπου η πόλη γιορτάζει κάτω στο λιμάνι με δύο ολοζώντανες πιάτσες να διεκδικούν τον τίτλο της τοπικής bar street. Από τη μια bar hopping στα μπαράκια και τα clubs της 25ης Μαρτίου (μικρό Σόχο για τους Αγιονικολιώτες) και από την άλλη ποικιλία σε ακούσματα και άφθονος χορός στα καφέ της Ιωσήφ Κούνδουρου, που κλαμπίζουν έντονα τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Η Ελούντα κρατάει ακλόνητη τη φήμη του top τουριστικού θέρετρου της Κρήτης συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα των πιο jet set επισκεπτών στα super luxurious resorts της, με την ιστορική Σπιναλόγκα να ξεμυτίζει σαν καρτ ποστάλ μέσα στη θάλασσα ακριβώς απέναντί τους. Στη Σητεία (75 χλμ. ανατολικά) ερχόμαστε κυρίως για την εντελώς feel good διάθεση των ντόπιων, που ξημεροβραδιάζονται στα ρακάδικα της Ελευθερίου Βενιζέλου. Δεν θα φύγουμε όμως από το νομό Λασιθίου αν δεν επισκεφτούμε και την νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, την Ιεράπετρα: για τις όμορφες παραλίες της, για να δούμε το σπίτι της οδού Ναπολέοντος, που (κατά το μύθο;) φιλοξένησε μια νύχτα του 1798 τον Βοναπάρτη (!), και φυσικά για να πάρουμε το καραβάκι από το λιμάνι που γύρω στις 10 το πρωί θα μας πάει απέναντι στην παραδεισένια νήσο Χρυσή.
Σε ποια παραλία να απλώσω την πετσέτα μου;
Αν έχουμε παιδιά, πηγαίνουμε σίγουρα στην Αμμουδάρα (2 χλμ. από τον ‘Αγιο Νικόλαο), όπου τα περιμένει ένα τεράστιο τραμπολίνο μέσα στη θάλασσα. Τα ζευγαράκια συνεχίζουν προς τις πιο ερημικές παραλίες Καραβοστάσι και ‘Αγιος Παντελεήμονας (θάμνοι, δέντρα, γκρίζα άμμος και βότσαλο) και οι μεγάλες παρέες αράζουν στην οργανωμένη Golden beach με την ολόχρυση τεράστια αμμουδιά της. Οι πιο απαιτητικοί θα ανακαλύψουν την (ψιλο)μυστική παραλία Θόλος, στα μισά του δρόμου από ‘Αγιο Νικόλαο προς Σητεία, με πεντακάθαρα σμαραγδένια νερά και σκιερά δέντρα. Προηγουμένως επιβάλλεται μια στάση στο ζαχαροπλαστείο Κρητικά Εδέσματα (28420/94510) στο χωριό Καβούσι, για τα άπαιχτα σπιτικά τοπικά γλυκά του. Μετά τη Σητεία στα 24 χλμ. φτάνουμε στο φημισμένο Βάι με το συγκλονιστικό φοινικόδασος να απλώνεται παράλληλα με τον ασφαλτόδρομο και να μας δείχνει το δρόμο για την παραλία. Στα ανατολικά, στις παραλίες του Παλαίκαστρου (Κουρεμένος, Χιώνα), θα βρούμε ιδανικά νερά για surfing, ενώ οι ταβέρνες τους κρύβουν το καλύτερο φρέσκο ψάρι στο νησί. Στο νότο στη Μεγάλη Παραλία (ανατολικά της Ιεράπετρας) έχουμε εφτά ολόκληρα χιλιόμετρα ψιλής γκρίζας άμμου στη διάθεσή μας. Ο μικροσκοπικός αμμώδης κόλπος της Αγίας Φωτιάς (Ιεράπετρας) μας επιφυλάσσει το ωραιότερο ίσως beach bar του νομού με latin, cuban και acid jazz ήχους και ωραία νεολαία.
Σε ποια χωριά να σεργιανίσω;
Λίγο πριν μπούμε στην όμορφη Κριτσά, μας καλωσορίζει ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης, η Παναγιά Κερά (13ος-14ος αι.), ενώ το ίδιο το χωριό έχει υπέροχη θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου και το βράδυ όταν φωτίζεται έχει το σχήμα ενός σκορπιού! Απόλυτο κοντράστ με τη χλιδή της Ελούντας κάνουν τα χωριουδάκια γύρω της (Πάνω και Κάτω Ελούντα, Μαυρικιανό, Σκίσμα, Πάνω και Κάτω Πινές), χτισμένα σε καταπράσινες πλαγιές, με καφενεδάκια όπου θα πιείτε ελληνικό καφέ στο πετρογκάζ. Στο Οροπέδιο Λασιθίου (υψόμετρο 810 μ.) κατεβάζουμε τη μια ρακή μετά την άλλη στα καφενεία των δεκάξι χωριών (κεφαλοχώρι το Τζερμιάδο) που κυκλώνουν το ολοστρόγγυλο οροπέδιο και ατενίζουν τα πανιά από τους λίγους εναπομείναντες ανεμόμυλους. Το ομορφότερα ίσως παραθαλάσσια χωριά του νομού παρατάσσονται στη σειρά, στην πιο πλούσια σε βλάστηση περιοχή της βόρειας ακτογραμμής: εξαιρετικό, γραφικό και ολοζώντανο ψαροχώρι ο Μόχλος, με τα ερείπια μινωικού οικισμού να διακρίνονται στο νησάκι ‘Αγιος Νικόλαος απέναντί του. Πεντακάθαρη η Λάστρος, με στενά σοκάκια και γραφικά σπιτάκια καρφωμένα πάνω στο βουνό, με θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα στέκουν η Τουρλωτή και η Μυρσίνη.
Πού θα κάνω ιστορικό sightseeing;
Στη Μονή Τοπλού, ένα από τα ιστορικότερα και πιο καλοδιατηρημένα μοναστήρια του νησιού (28430/61226).
Στα Γουρνιά (18 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου), που είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μεσαίου οικισμού και χρονολογούνται από την Υστερομινωική Ι περίοδο (1550-1450 π.Χ.).
Στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το τέταρτο πιο σημαντικό ανάκτορο του μινωικού πολιτισμού, που χτίστηκε το 1900 π.Χ.
Το παραπάνω κείμενο είναι από το περιοδικό Αθηνόραμα όπου υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και για διαμονή και για διατροφή, στις σελίδες ΗΡΑΚΛΕΙΟ & ΛΑΣΙΘΙ και ΛΑΣΙΘΙ – ΑΠΟ ΤΟΝ ‘ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΩΣ ΤΟ ΒΑΙ