Αράδαινα: Στα ορεινά των Σφακίων

Το φετινό ξεκίνημα του φθινοπώρου μας βρήκε στα ψηλά της Νοτιοδυτικής Κρήτης και συγκεκριμένα στην Αράδαινα. Μια διαδρομή με… θέα από την πανήψυλη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του ομώνυμου φαραγγιού

aradaina αράδαινα

Κείμενο: ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ (εφημερίδα Καθημερινή)

Το ότι φθινοπώριασε δεν το καταλαβαίνεις απαραίτητα από τον καιρό. Ειδικά πριν από μερικές μέρες που το πλοίο μάς ταξίδεψε στα Χανιά, ο ήλιος ήταν σχεδόν καυτός και η θάλασσα γαλήνια και βεβαίως -Σεπτέμβρης γαρ- ακόμη ζεστή. Το καταλαβαίνεις όμως από το πόσο νωρίς βραδιάζει. Οταν συνεπαρμένος από την άγρια Φύση και την επιβλητικότητα του τοπίου, εκεί στα ορεινά των Σφακίων, σε παίρνει η νύχτα. Και η επιστροφή είναι δύσκολη. Ολο στροφές και έργα. Χαλάλι! Εκείνο το βράδυ, άλλωστε, είχε φεγγάρι.

Μια φθινοπωρινή διαδρομή

Εντάξει, αυτή η βόλτα δεν είναι αποκλειστικά φθινοπωρινή, είναι βεβαίως και καλοκαιρινή. Αν τύχει, ωστόσο, και βρεθείτε σε τούτη τη μεριά της Κρήτης ακόμη και αυτή την εποχή, δεν έχετε παρά να την επιχειρήσετε. Από τα Χανιά και μέσω της εθνικής οδού οι Βρύσες απέχουν περί τα 33 χλμ. Από τις Βρύσες θα διανύσετε άλλα 40 χλμ. ώς τη Χώρα Σφακίων και από εκεί αλλά 15 χλμ. ώς την Ανώπολη και άλλα 2 – 3 χλμ. ώς την Αράδαινα. Παλαιότερα, μόλις πριν από λίγο καιρό δηλαδή, αυτή η διαδρομή ήταν εξαιρετικά δύσκολη έως επικίνδυνη (στενός φιδίσιος δρόμος και απότομος γκρεμός). Επιτέλους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα έργα οδοποιίας οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους.

aradaina αράδαιναΠροορισμός Αράδαινα λοιπόν. Δεν χρειάζεται να δείτε την ταμπέλα του χωριού για να αναγνωρίσετε το μέρος. Η εμφάνιση της χαρακτηριστικής γέφυρας ύψους 138 μέτρων που ενώνει τις δύο πλευρές του ομώνυμου φαραγγιού είναι αρκετή για να βεβαιωθείτε ότι φτάσατε. Τη χιλιοτρύπητη ταμπέλα θα την αντικρίσετε μόλις περάσετε τη γέφυρα με το αυτοκίνητό σας. Σιδερένια στη βάση της (δοκιμασμένη εννοείται η αντοχή της – φορτηγά και πούλμαν περνούν καθημερινά από εκεί) και με ξύλινες σανίδες από πάνω να τρίζουν, τούτη η γέφυρα υπάρχει όχι μόνο για να εξυπηρετούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών Σφακίων, αλλά και για να δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής τους τόσο όσοι επιχειρούν bungy jumping, το οποίο προσφέρεται όλα τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού (του χρόνου πια!), όσο και εκείνοι που τη διασχίζουν πεζή… Αν και το τελευταίο είναι μάλλον προσωπική εκτίμηση – ελαφρώς υψοφοβική γαρ, γιατί ο Αντώνης, μόνιμος κάτοικος της περιοχής που διατηρεί την ξύλινη καντίνα αμέσως μετά, έμοιαζε απόλυτα εξοικειωμένος με το θέαμα που τόσο πολύ εντυπωσίασε την πρωτάρικη και σχεδόν τρομοκρατημένη ματιά μας.

Διασχίζοντας το φαράγγι

Για τους φυσιοδίφες, φανατικούς περιπατητές και με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους αυτός ο προορισμός προσφέρει μια επιπλέον εμπειρία. Από τούτο το σημείο, υπάρχει η δυνατότητα κατάβασης στο ομώνυμο φαράγγι και πεζοπορίας δυόμισι ωρών ώς τη θάλασσα. Τα Μάρμαρα είναι μια μικρή απομονωμένη παραλία στο τέλος του φαραγγιού· η καλύτερη αποζημίωση για την πολύωρη πεζοπορία.

Προσοχή! Για να περάσετε το φαράγγι, πρώτον συμβουλευτείτε τους ντόπιους σχετικά με τις διαθέσεις του καιρού. Γενικά, μπορείτε να το περάσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεδομένου ότι δεν το διασχίζει κάποιο ποτάμι ή ρέμα. Απλώς, όταν βρέχει, καλό είναι να αποφύγετε τη διαδρομή για τον κίνδυνο τυχόν κατολίσθησης.

Δεύτερον, οργανωθείτε! Αφήστε το όχημά σας στη Χώρα Σφακίων και ανεβείτε στην Αράδαινα με ταξί. Περάστε το φαράγγι (φορώντας σωστά παπούτσια και έχοντας φροντίσει για προμήθειες) και αφού απολαύσετε το μπάνιο σας στα Μάρμαρα ξεκινήστε για την επιστροφή, ακολουθώντας για μια ώρα περίπου το μονοπάτι που οδηγεί στο παραλιακό χωριό Λουτρό. Το Λουτρό, αρκετά τουριστικό αλλά γαλήνιο λόγω της μη ύπαρξης αυτοκινήτων, συνδέεται με τη Χώρα Σφακίων και τον υπόλοιπο κόσμο μόνο με καραβάκι. Αν δεν θέλετε να διανυκτερεύσετε εκεί (είναι φθινόπωρο είπαμε και νυχτώνει νωρίς), φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για το τελευταίο δρομολόγιο του καραβιού και πράξτε αναλόγως. Γενικά στην περιοχή η σεζόν κρατάει ώς τα τέλη του Οκτώβρη.

Η γέφυρα της Αράδαινας αποτελεί την ψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί bungy jumping στην Ελλάδα και τη δεύτερη ψηλότερη στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι που μόλις μας αποχαιρέτησε τα άλματα γίνονταν όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, συνεπώς αν επισκεφθείτε τα Σφακιά αυτή την εποχή δεν θα έχετε τη δυνατότητα μιας βουτιάς στο κενό.

Μπορείτε ωστόσο να σημειώσετε την παρακάτω ιστοσελίδα για… του χρόνου: http://www.bungee.gr

aradaina αράδαιναΤο χωριό Αράδαινα ξεκινά αμέσως μετά τη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του ομώνυμου φαραγγιού και αυτή τη στιγμή έχει μονάχα τρεις μόνιμους κατοίκους. Το επόμενο χωριό, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων και με 15 μόνιμους κατοίκους είναι ο Αγιος Ιωάννης, και βεβαίως το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής είναι η Ανώπολη.

Η Α.Ν.Ε.ΝΔΥ.Κ. είναι η εταιρεία που με τα καράβια της συνδέει τη Χώρα Σφακίων με το Λουτρό και την Αγία Ρουμέλη (έξοδος φαραγγιού Σαμαριάς), καθώς επίσης και τα Σφακιά με τη Σούγια και την Παλιόχωρα, αλλά και τη Γαύδο. Πληροφορίες για δρομολόγια και τιμές: T/28210-95.511.

Βεβαίως, στα Χανιά θα φτάσετε είτε αεροπορικώς, με πολλές καθημερινές πτήσεις της Olympic Air (t/801 801 0101) και της Aegean (T/801 112 0000), είτε ακτοπλοϊκώς με τα πλοία της ANEK (T/ 210-41.97.420) και της Blue Star Ferries (T/210-89.19.800).

Στη σελίδα της Καθημερινής όπου υπάρχουν τα παραπάνω, μπορείτε να βρείτε και προτάσεις για διαμονή, τις οποίες δεν αντέγραψα γιατί δεν μπορώ να τις προτείνω προσωπικά.

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “Αράδαινα: Στα ορεινά των Σφακίων”

 1. 07/01/21
  Dear Madam/Sir
  I am sad to read in your article that only three people are living now at Aradena..
  During an August sunset in 1965 after walking from Anopolis going down the rocky path of the gorge and up again arrived to the village where I met Haralambos Ksirouxakis, He said. «Where in the world I came from»?
  After introducing myself I asked him for a place to spend my night explaining that my intention was to go to Agia Roumeli and then to walk up to Omalos.
  I had a great hospitality by him and his family. They were very nice people, I slept under the stars and in the morning they wished me to have a good luck.in my way.
  Now after 55 years I learned that the Aradena gorge is 130 meters deep, 500 meters above sea level!.
  The beauty of the landscapes and seascapes is the best that I have seen in my life. Too much color blue, white, green, brown, ochre that changes hue as the sun was moving in its way..I was not lucky to see a wild goat the kri kri.
  I saw the Saint Paul old church by the beach where I had a swimming, and when I arrived at Agia Roumelly, late afternoon the police officer was surprised that I came there from Aradena and not from Omalos. like all the other visitors did at that time.
  Xenophon Harlamoff

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Κρήτη – Crete – Creta