Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαρού φιλοξενεί, ιδιαίτερης αξίας φυσικών τόπων άγριας πανίδας και χλωρίδας και παράλληλα παρουσιάζει εξαιρετικού ενδιαφέροντος ανθρωπογενή και πολιτιστικά στοιχεία με διαχρονικότητα που καλύπτει ίχνη εγκαταστάσεων από την Υστερομινωϊκή περίοδο έως και σήμερα. Οι φυσικές και πολιτιστικές αυτές καταλληλότητες αποτελούν τη βάση για μια ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.
Ο Ζαρός στα πλαίσια των σχεδιασμών της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη ήπιων – εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θεωρείται κομβικό σημείο σε σχέση με τη συμπληρωματικότητα που προσθέτει, λόγω της γειτνίασης με τις αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου και της Δυτικής Μεσσαράς.
H περιοχή του Ζαρού είναι ένας κατεξοχήν ορεινή, βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη με μέσο υψόμετρο 500m και συνορεύει βόρεια με το Δήμο Ανωγείων, ανατολικά με το Δήμο Ρούβα, νότια με το Δήμο Μοιρών και δυτικά με το Δήμο Τυμπακίου. Έδρα του είναι η ιστορική κωμόπολη Ζαρός. Η συνεχής κατοίκηση του Ζαρού από την αρχαιότητα στηρίχτηκε στην ύπαρξη μεγάλων πηγών με άφθονα νερά από όπου πήρε και το όνομα του: Ζα + ρους = πολύ ροή.
Απέχει 45 Km από τη πόλη του Ηρακλείου, με το οποίο συνδέεται μέσω της επαρχιακής οδού Ηρακλείου – Αγίας Βαρβάρας – Ζαρού – Καμαρών.
Το φυσικό περιβάλλον του Ζαρού είναι αρκετά πλούσιο και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα φυσικά, οικολογικά και γεωμορφολογικά στοιχεία και σπάνιους τύπους τοπίων. Διαθέτει μοναδικούς περιβαλλοντικούς πόρους και φιλοξενεί ιδιαίτερης αξίας τόπους άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της περιοχής αλλά και της Κρήτης είναι το φαράγγι του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια του στα βόρεια η λεκάνη του Ρούβα στην οποία βρίσκεται το σημαντικότερο πρινόδασος της Ελλάδας. Το δάσος του Ρούβα, του οποίου μεγάλο τμήμα ανήκει στο δήμο Ζαρού.
Ανάλογης σημασίας αλλά μικρότερης έκτασης είναι το πρινόδασος που αναπτύσσεται στις βόρειες πλαγιές του φαραγγιού των Βοριζών. Το πευκοδάσος του αναπτύσσεται στην νότια του Ψηλορείτη είναι το μεγαλύτερο της κεντρικής Κρήτης και είναι από τους σημαντικότερους μελισσοπαραγωγούς τόπους του νησιού.
Τα παραπάνω και ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για την περιοχή μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.zaros.gr.
Ακολουθεί video από τοπικό κανάλι με εικόνες από τη περιοχή.
One thought on “Το γραφικό χωριό Ζαρός”