Χοιροσφάγεια – Prepearing the pork for Winter

arrowEnglish version further below

Αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων το χοιρινό κρέας, που σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως την Κρήτη, αποτελεί παράδοση στην διάρκεια των Χριστουγέννων. Στο παρελθόν οι περισσότερες οικογένειες στα χωριά αγόραζαν ζωντανά μικρά γουρουνάκια τα οποία «παρατάϊζαν» λίγους μήνες πριν τα Χριστούγεννα για να τα σφάξουν λίγο πριν τις γιορτές και να φτιάξουν λουκάνικα, πηχτή, χοιρομέρι, ψητό και πολλά άλλα εδέσματα (τα περίφημα χοιροσφάγια).

Η μυθολογία η ιστορία, η εξέλιξη και η χρησιμοποίηση του χοίρου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο από τη Χαλκολιθική ως τη σύγχρονη εποχή, είναι θέματα που απασχολούν τη σημερινή επιστήμη. Κι αυτό γιατί το παμφάγο θηλαστικό με τόσες ανατομικές και φυσιολογικές ιδιότητες που μοιάζουν με κείνες του ανθρώπου υπήρξε σύντροφος μας εδώ και 11.000 χρόνια περίπου.

Στην Ελλάδα από πολύ παλιά εκτρέφονταν χοίροι από κάθε αγροτική οικογένεια οι οποίοι σφάζονταν στις αρχές του χειμώνα ή κοντά στα Χριστούγεννα και με το επεξεργασμένο και διατηρημένο κρέας του σφάγιου εξασφαλιζόταν οι διατροφικές ανάγκες της οικογένειας.

Η ανάγκη εξασφάλισης μεγάλης διατηρησιμότητας της τροφής και η προσπάθεια αξιοποίησης κάθε μέρους του πολύτιμου σφάγιου, οδήγησε στην δημιουργία παρασκευασμάτων που εξελίχθηκαν σε γαστρονομικά αριστουργήματα.

Τέτοια είναι τα πολυποίκιλα λουκάνικα του κάθε τόπου, ο καβουρμάς, το σύγλινο, οι τσιγαρίδες, τα σαλάμια, το χοιρομέρι, η λούντζα, το νούμπουλο, το απάκι και πολλά άλλα.

Ακολουθεί video από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι με τα χοιροσφάγια σε περιοχή νότια του Ν. Ρεθύμνου.

…….. English version ……..

Pork is a favorite Greek dish, in many parts of the country and especially in Crete, there is a tradition during Christmas to prepare the meat of the family. In the past, most families who lived in small villages bought pigs which they fed a few months before Christmas.

The fed pigs from each rural family who slaughtered early winter or close to Christmas and the processed and preserved meat slaughter shall ensure the nutritional needs of the family and make sausages, thick, ham, roast and many other dishes.

The need to ensure high durability of food and every individual effort to harness the valuable carcass led to the creation of preparations went into gourmet masterpieces.

Such is the diversity of sausages of each place, the kavourmas the syglino The tsigarides, the salami, ham, the lountza the noumpoulo the apaki and more.

Here’s video from local TV channel in pig slaughterhouses in the area south of Rethimno.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s