Η Κρήτη του Ρούντο Σβάρτς – Rudo Schwarz’ s Crete

arrowEnglish version further below

Ο Ρούντο Σβαρτς είχε φτάσει στην Κρήτη στις 30 Ιανουαρίου του 1943. Το νησί δεν υπήρξε γι’ αυτόν μόνο, ή κυρίως, μια κατεχόμενη περιοχή και ένα από τα πολλά πεδία του πολέμου. Ο Σβαρτς εξοικειώθηκε με τον τόπο, αγάπησε τους ανθρώπους, τη φύση και τα μνημεία. Ακούμπησε τη ζεστή ματιά του στους ανθρώπους και τα πράγματα, αποτύπωσε και κατέγραψε εικόνες με ενδιαφέρον ερασιτέχνη αρχαιολόγου, λαογράφου και φυσιοδίφη.

«4 Ιουνίου 1943

Ιδιαίτερα το σούρουπο η εικόνα είναι ωραία, όταν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τους πάγκους αυτή την ώρα, πίνουν καφέ, ρακί ή κρασί και κουβεντιάζουν. Ξεχωρίζουν σαν σιλουέτες στην ανοιχτόχρωμη έξοδο, ενώ από τα μαγαζιά η σκιά του φωτός από τις λάμπες λαδιού γλιστρά στο δρόμο. Η εικόνα αυτή μου θύμισε στην επίδραση του φωτός σε αρκετά έργα του Ρέμπραντ», σημειώνει στις 4 Ιουνίου 1943 στο ημερολόγιο του καθώς περιδιαβαίνει στους δρόμους των Αρχανών ο στρατιώτης της Βέρμαχτ Ρούντο Σβαρτς, ζωγράφος στο επάγγελμα στην πολιτική του ζωή.

«13 Φεβρουαρίου 1944

Σήμερα είναι Κυριακή πρωί. Ο ήλιος λάμπει και με δελεάζει για οδοιπορικό και έτσι αρπάζω το μπλοκ ζωγραφικής μου και περπατώ στα Μάλια και το χώρο ανασκαφής του τότε μινωικού πολιτισμού. Ο δρόμος με οδηγεί κατά μήκος της παραλίας και έχω πάντα το γραφικό ελκυστικό πανόραμα του κόλπου των Μαλίων».

Διαβάστε περισσότερα στην σχετική σελίδα του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου.

Και δείτε τη κουβέντα σε τοπικό κανάλι στα 2 video που ακολουθούν

Η έκθεση είναι προγραμματισμένη μέχρι το Νοέμβριο του 2010.
Το επόμενο Σαββάτο 29 Μαϊου έχει προγραμματισθεί προβολή ταινίας για τη Μάχη της Κρήτης.

…….. English version ……..

Rudo Schwarz arrived in Crete January 30th, 1943. He never thought of the island as an occupied land nor as one of the many war fields. Schwarz loved the place, the people, the nature and the monuments. He used his camera and his colors to keep images like an amateur archaeologist, ethnographer and naturalist.

Please do read more details at the relevant page of Historical Museum of Crete, at Heraklion. You can read it in English and in German, by defining the language at the bottom left of that page.

You may also see some of his work at the two videos here below as broadcasted by a local TV chanel.

Advertisement

One thought on “Η Κρήτη του Ρούντο Σβάρτς – Rudo Schwarz’ s Crete”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s