Πετρακογιώργης – Petrakogiorgis

arrowEnglish version further below

Από την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ«:

Διήμερες εκδηλώσεις για τον Πετρακογιώργη στο Τυμπάκι

Διήμερες εκδηλώσεις για τον Κεπατάνιο Γεώργιο Πετρακογιώργη, αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή διοργανώνει ο δήμος Τυμπακίου αύριο και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.

“Ο Καπετάν Πετρακογιώργης, γιος του Εμμανουήλ Πετράκη και της Αντιόπης Παπαστεφανάκη, γεννήθηκε το 1890 στο Μαγαρικάρι της Μεσαράς και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1972.

Στην Αντίσταση της Κρήτης μετείχε από την πρώτη στιγμή.

Το 1941 όρκισε τους πρώτους άνδρες της ομάδας του και ανέβηκε στο βουνό, έχοντας ήδη χάσει τον γιο του Μανώλη…

Φυγάδευσε στη συνέχεια την οικογένειά του στην Μέση Ανατολή και αφοσιώθηκε στον αγώνα.

Ηγέτης, πατέρας και παιδαγωγός των ανδρών του, φρόντιζε ιδιαίτερα για το ήθος τους, μη επιτρέποντας ποτέ να υποκύψουν στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης που ήσαν αναγκασμένοι να υφίστανται…

Η δράση του “μάχες, δολιοφθορές και σαμποτάζ κατά του εχθρού σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής- υπήρξε θρυλική. Αυτή άλλωστε του χάρισε τον τιμητικό τίτλο του “Σταυραητού του Ψηλορείτη”.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η μάχη που έδωσε με την ομάδα στο Μαδαρι και στο Τραχήλι.

Ο Γεώργιος Πετρακογιώργης συμμετείχε, επίσης με τους λοιπούς καπετάνιους της Αντίστασης και τους Άγγλους συμμάχους, στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε. Τέλος, την 11η Οκτωβρίου 1994 έδρεψε τους καρπούς του κόπου του μπαίνοντας επικεφαλής των ανδρών του στο απελευθερωμένο πια Ηράκλειο, όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του φρουράρχου της πόλεως” (απόσπασμα από το βιογραφικό σημείωμα, το οποίο συνέταξε η οικογένεια Γ. Πετρακογιώργη με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης στον καπετάνιο στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, στο δήμο Τυμπακίου).

Μπροστά στη θρυλική φυσιογνωμία που ονομάζεται Γεώργιος Πετρακογιώργης, ο δήμος Τυμπακίου ως οργανωτής με τους Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης, και Αρκαδίας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, δήμους Μοιρών, Ζαρού, Γόρτυνας από το νομό Ηρακλείου, Συβρίτου, Λάμπης και Κουρητών από το νομό Ρεθύμνου, περιοχές όπου έδρασε ο εν λόγω αρχηγός μαζί με την οικογένεια Γ. Πετρακογιώργη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαγαρικαρίου (γενέτειρα του) ως μετέχοντες διοργανώνουν το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008, τιμητικό διήμερο εκδηλώσεων για τον καπετάνιο.

Η προσπάθεια αυτή είναι η πρώτη συλλογικά οργανωμένη προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και προβολής της προσφοράς του καπετάνιου στους Εθνικούς αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας κατά τη γερμανική κατοχή (1940-1945), η οποία δεν έχει τιμηθεί όσο της αξίζει στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του καπετάνιου από τον αξιότιμο κύριο Δημήτριο Σιούφα, πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Την μέρα των αποκαλυπτηρίων τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κος Πλακιωτάκης.

Οι εκδηλώσεις θα συνοδεύονται από την απονομή τιμητικών πλακετών στους υψηλούς προσκεκλημένους, στους επιζώντες από την θρυλική ομάδα “Ψηλορείτης” την ομάδα του καπετάνιου, τον κύριο Σπαχή, τον κύριο Μπαχρή ή Τζίτζικα, τον κύριο Μανώλη Χουστουλάκη και την οικογένεια του καπετάνιου όλης της Κρήτης και της Ελλάδας, Γεωργίου Πετρακογιώργη.

Και τα σχετικα video από τοπικό κανάλι.

Όσο για τα ιστορικά γεγονότα από την εισβολή των Ναζί στη Κρήτη υπάρχει η σχετική σελίδα «Η μάχη της Κρήτης» στη Βικιπαίδεια μα πολύ πιο αναλυτική είναι η σελίδα από το site www.krassanakis.gr.

…….. English version ……..

The Battle of Crete (German Luftlandeschlacht um Kreta; Greek Μάχη της Κρήτης) was a battle during World War II on the Greek island of Crete. The battle began on the morning of 20 May 1941, when Nazi Germany launched an airborne invasion of Crete under the code-name Unternehmen Merkur («Operation Mercury»). Greek rebels and Allied forces defended the island (read the history of those days at Wiki).

One of the men that leaded the resistance against the Nazi was Petrakogiorgis and he was honored at his village. Some of the men that belonged to his team of resistance were present and spoke about him and their battles.

Petrakogiorgis passed away on September 1972.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s