Μαγαρικά – Magarika

arrowEnglish version further below

magarika
Κάθε χρόνο, δεκάδες κεραμίστες, από τους πιο απλούς τεχνίτες της ελληνικής και κυπριακής γης, έως τους πιο σύγχρονους και σπουδαγμένους, ανταμώνουν κάθε χρόνο στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου σ’ ένα φεστιβάλ ευγενούς άμιλλας κάτω από την οργανωτική καθοδήγηση του «Κεραμών» και του πολιτιστικού κέντρου «Μαρία Τζομπανάκη».

Τα «Μαγαρικά», αποτελούν την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για την κεραμική της Κρήτης. Το πολιτιστικό κομμάτι βρίσκει την απόλυτη έκφραση μέσα απ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Θεσμός πλέον, αγκαλιάζει την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο.
Σύγχρονοι κεραμίστες, με τεχνικές άγνωστες στους κρητικούς αγγειοπλάστες, όπως για παράδειγμα της Ιαπωνικής τεχνικής Raku, των μεταλλικών αραβικών λούστρων, της κατασκευής Terra Sigillata, των παιχνιδιών με τον καπνό, των διαφορετικών τύπων όπτησης, ανταμώνουν τους αστείρευτούς παραδοσιακούς μάστορες των Μαργαριτών. Μαζί παρακολουθούν ψήσιμο σε ξυλοκάμινα, σε καμίνια από χαρτί, ή κάνουν πρωτόγονα ψησίματα σε ανοιχτά καμίνια και εμπνέονται από την αρχαία ελληνική κεραμική.

Ανεβάσαμε τον πήχη πάνω από το μπόι μας, λένε με ενθουσιασμό τα παιδιά της οργανωτικής επιτροπής που τρέξανε να αγκαλιάσουν αμέσως μετά τα επιτυχημένα «μπουντάλια» τα Μαγαρικά. Μας έγινε τρόπος ζωής! η ενασχόληση με τα κοινά δηλώνουν γεμάτοι ενθουσιασμό.

Στην προσπάθεια αυτή συστρατεύθηκαν, οι νοικοκυρές του χωριού, τους 100 και πλέον συμμετέχοντες στο φεστιβάλ απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και αυτών που μάθανε για τα Μαγαρικά από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Μάλτα, τη Βραζιλία, τη Σουηδία…, αναλαμβάνουν να ταΐσουν μαγειρεύοντας σε πήλινα γιουβέτσια και τσουκάλια. Μαζί μ’ αυτές, συστρατεύονται και οι νοικοκυρέοι σε μια μοναδική και πρωτότυπη βραδιά οινογνωσίας «μαρουβάδων».

Αυτό θα πει φεστιβάλ! Όλο το χωριό να είναι επί ποδός.
Μαζί τους βέβαια για άλλη μια φορά οι καταξιωμένες γυναίκες πιθαρούδες του Κόρνου, απ’ τη μακρινή Κύπρο. Τις ακολουθούν σύγχρονοι καλλιτέχνες του Παγκύπριου συνδέσμου αγγειοπλαστών κεραμιστών με δραστική συμμετοχή και στις 7 ημέρες των εκδηλώσεων.
Μια άλλη παρέα, αυτών, που οι μοναδικές τεχνικές τους αποτελούν το κεφάλαιο των Μαγαρικών. Βέλγοι, Γάλλοι, Βραζιλιάνες, και Σουηδέζες καλλιτέχνιδες έρχονται και αυτοί ανιδιοτελώς να μεταδώσουν τα δικά τους μηνύματα…. Η κεραμική μας ενώνει όλους!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου 6 και 7 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν:
Η κατασκευή πιθαριού, στάμνας και μαργιόλικων
Το κάνε ότι κάνω στον τροχό! θα υπάρχουν διαθέσιμοι τροχοί για το κοινό.
Εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακών και σύγχρονων κεραμικών από κρητικούς και κύπριους καλλιτέχνες.
Βράβευση του βιβλίου «Τα κεραμικά αγγεία του 19ου και 20ου αιώνα» του Χριστόφορου Βαλλιάνου και της Μαρίας Παδουβά.
Οινογνωσία μαρουβάδων και….. ο θεός βοηθός.
Την Κυριακή ξεχωρίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 12 ετών στις 5μμ. Ομιλία 4 γενεές Μαργαριτσανών αγγειοπλαστών και φυσικά όλα τα καμίνια κάθε βράδυ θα αναστενάζουν ψήνοντας και χαρίζοντας δώρα στο κοινό.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2834092135

map

…….. English version ……..

At Margarites, village near Rethino there is a big tradition on pottery. They make them since ancient history. Each year there is a week of Events at Margarites with classes to learn how to do pottery, lectures and celebrations with local food, raki and dance.

During the 7 days of the events, pottery artists from Greece and Cyprus are participating but this year there were some from France, Belgium, Sweden and …. Brazil!

Advertisement

One thought on “Μαγαρικά – Magarika”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s