Εκδήλωση αφιερωμένη στον Κώστα Μουντάκη – In memory of Kostas Mountakis

arrowEnglish version further below

στον τόπο καταγωγής του, τον Καλλικράτη Σφακίων, την Παρασκευή 05 Σεπτέμβρη 2008.

Αντιγράφω από την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ«:

Πάνω από 30 κορυφαίοι καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής καθώς και χορευτικά συγκροτήματα και ριζίτικες ομάδες δίνουν το «παρών» σε μια μοναδική μουσική συνάντηση, προκειμένου να τιμήσουν τον δάσκαλό τους αλλά και να δηλώσουν με αυτό τον τρόπο την στήριξή τους στην προσπάθεια δημιουργίας ανοιχτού θεάτρου που θα φέρει το όνομα του, και την καθιέρωση ετήσιου ομώνυμου φεστιβάλ. Τη μουσική επιμέλεια θα έχει ο Μάνος Μουντάκης, γιος του μεγάλου καλλιτέχνη ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο Γιώργος Βιτώρος.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΑ σε όλο τον κόσμο σε παραγωγή και παρουσίαση της Φεβρωνίας Ρεβύνθη.

Γεννήθηκε το 1926 στην Αλφά Μυλοποτάμου. Με την λύρα του έγινε γνωστός σ όλη την Ελλάδα. Γύρισε όλο τον κόσμο όπου υπήρχαν Κρητικοί. Εκανε σπουδαίες συνεργασίες με Κρητικούς αλλά και γενικότερα δημοτικούς καλλιτέχνες. Το μουσικό έργο της ζωής του αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της κρητικής μουσικής. Η ευγενής άμιλλα του με τον Θανάση Σκορδαλό πήγε πολλά βήματα μπροστά την μουσική εξέλιξη του τόπου.

Το έργο του Κώστα Μουντάκη είναι σημαντικό και αξεπέραστο. Βοήθησε όσο κανένας άλλος στη διάσωση και τη σωστή εκμάθηση της λύρας και η γενικότερη προσφορά του στη μουσική παράδοση της Κρήτης είναι ανεκτίμητη. Ο Κώστας Μουντάκης ήταν ένας αληθινός βάρδος, ένας γνήσιος εκφραστής της λεβεντιάς, της ομορφιάς, της λευτεριάς, και της δημοκρατικότητας του Κρητικού και της κρητικής ψυχής. Ο Κώστας Μουντάκης πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 1991 βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη. O εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας είπε για το μεγάλο Κρητικό: «Ο θάνατος του Κώστα Μουντάκη το Γενάρη του 1991, δε σηματοδοτεί παρά μόνο την απουσία του μεγάλου δεξιοτέχνη και δασκάλου, που εξακολουθεί να εμπνέει και να διδάσκει μέσα από τις ηχογραφήσεις και την υποδομή που δημιούργησε. Έργα ζωής, όπως το δικό του, δεν μπορεί να σταματήσει ο θάνατος!»

Διοργάνωση: Πολιτιστικό Δίκτυο Κρήτης και Δήμος Σφακίων, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

Και το αφιέρωμα από το «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» της ΕΡΤ

…….. English version ……..

Kostas Mountakis was one of the great composers and teachers of the traditional music of Crete. His contribution to Cretan traditional music was very important and helped a lot to make it popular in Greece and abroad. On September 5th 2008, there was an event at Kalikratis village near Sfakia (South West Crete) to honor him and start a festival on his name.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s